Rekinstellingen voor koel- en vriescellen & grootkeuken
(C&C 08/2003)
Een modern en hygiënisch stockagesysteem draagt ontegensprekelijk bij tot betere keukenstandaarden. Een voorraadkamer die voedingsgeschikt is, overzichtelijk en gemakkelijk schoon te maken, maakt een keuken meer kwaliteitsvol en kwaliteit brengt de klanten naar de zaak. Nochtans lijkt de keuze voor een rekstelling op het eerste zicht zeker niet primordiaal. Toch is het aangeraden om kritisch te blijven. De markt biedt talloze opties en het is van belang om bepaalde voor-en nadelen af te wegen. Het is de bedoeling dat een stockagesysteem heel lang meegaat en steeds hygiënisch blijft. We geven de voornaamste criteria op een rijtje. Met deze in het achterhoofd, komt niemand later voor verrassingen te staan.
HACCP-principes
Eerst en vooral zijn er een aantal wettelijke normen en standaarden waaraan het product moet voldoen. De wetgeving eist van de voedingsindustrie een systeem om de veiligheid van hun producten te waarborgen. Ook fabrikanten van rekstellingen voor het opslaan of transporteren van voedsel, houden hier rekening mee. Deze normen noemen we de HACCP-principes.
De afkorting staat voor “Hazard Analysis and Critical Control Points”. Het is een systeem waarbij het productieproces voortdurend gecontroleerd wordt op een aantal kritische punten, een zelfcontrolesysteem als het ware. Deze werkwijze biedt de consument een hoge kwaliteitswaarborg. Een aantal bedrijven kiest er bovendien voor om hun kwaliteitssystemen of hun productiemethode door een onafhankelijke derde (een certificatie- of inspectieorganisme) te laten controleren. Deze instellingen zullen nagaan in welke mate de bedrijven voldoen aan bepaalde normen of lastenboeken. Deze controles kunnen uiteindelijk uitmonden in een certificaat, van conformiteit HACCP.
Deze normen bieden de consument zekerheid, maar daarnaast zijn er nog een aantal criteria die meewegen bij de selectie.
De materiaalkeuze
De materiaalkeuze is een eerste belangrijk vraagstuk. De mogelijkheden worden afgewogen naargelang waarvoor het rek dienst zal doen: wat moet de draagkracht zijn? Is het van belang dat het materiaal voedingsgeschikt is? Temperatuur-bestendig? En resistent?
Roestvrij staal is een materiaal dat tegenwoordig in de lift zit. Professionele keukens prefereren het voor hun koel- en kooktoepassingen. Een nadeel is echter het hogere kostenplaatje. De optie waarvoor meest wordt geopteerd, is geanodiseerd aluminium. Dit materiaal is voedingsgeschikt, resistent en stevig, en geniet bovendien een competitieve prijs. Een andere mogelijkheid is geanodiseerd aluminium in combinatie met kunststofleggers (kunststof moet geschikt zijn voor voeding) of volledig kunststof rekken. Geanodiseerd aluminium rekken of geanodiseerd aluminium rekken in combinatie met kunstof bieden het grote voordeel dat ze licht en toch sterk zijn. Ze zijn compact ( = plaatswinst) en de flexibiliteit om niveaus te veranderen of te verplaatsen is zeer groot. Volledig kunststof rekken nemen zowel bij transport als in de koelcellen zelf nogal veel plaats in en hebben niet dezelfde flexibiliteit als de eerder aangehaalde types.
Naast deze meest voor handen zijnde opties, zijn er nog een aantal andere, mindere mogelijkheden. Rekken uit hout en ijzer bijvoorbeeld zijn uit te sluiten.
Hygiëne & flexibiliteit
Hygiëne is een belangrijke factor in een keuken, zoniet de allerbelangrijkste, en daar moeten de fabrikanten van de rekstellingen rekening mee houden.Ook de manier waarop een rek wordt opgebouwd houdt hiermee verband. De voorkeur gaat uit naar rekken die geïnstalleerd worden met een minimum aan gereedschap, vaardigheid en tijd. Er zijn zelfs rekken op de markt waar geen gereedschap voor nodig is. Een eenvoudige montage dus, met een minimum aan schroeven en bouten (in roestvrij staal), die te veel vuil zouden opvangen. Vooraf geperforeerde staanders worden geprefereerd.
De constructie moet ook stabiel zijn en een maximale draagkracht verzekeren, over de hele oppervlakte en in verschillende opstellingen (L - U - T).
FERMOSTOCK – AANBEVOLEN MAX. BELASTING PER OVERMETEN NIVEAULENGTE:
Lengte - Type 6611 - Type 6811:
- 660 mm - 120 kg - 200 kg
- 780 mm - 120 kg - 200 kg
- 900 mm - 120 kg - 200 kg
- 960 mm - 120 kg - 200 kg
- 1080 mm - 120 kg - 160 kg
- 1200 mm - 120 kg - 160 kg
- 1320 mm - 120 kg - 160 kg
- 1500 mm - 120 kg - 120 kg
- 1620 mm - 120 kg - 120 kg
- 1740 mm - 120 kg - 120 kg
- Maximale belasting tussen 2 staanders : 600 kg
Van een rekstelling wordt ook verwacht dat ze ingepast kan worden naargelang de specifieke eisen van de beschikbare ruimte. De consument vraagt veelzijdigheid. Elke ruimte vraagt om een eigen oplossing: qua hoogte, diepte en opstelling. Ook het voor handen zijn van de nodige opties (zoals wieltjes, regelbare steunvoetjes, ingepaste gastronormrecipiënten) wordt enorm geapprecieerd. In het beste geval biedt de fabrikant een totaalaanbod, waaruit de klant zijn oplossing kan kiezen.
Bij stockage is het de bedoeling om de ruimte optimaal te benutten. De legplanken moeten verstelbaar zijn in hoogte zodat er geen ruimte verspild wordt. Flexibiliteit is troef.
Om de hygiëne te verzekeren ten slotte, moeten rekken ook makkelijk reinigbaar zijn. Door morsvlekken of lekken kunnen insectenhaarden ontstaan, onafhankelijk van het soort materiaal. Regelmatige reiniging is daarom noodzakelijk en dit wordt gemakkelijker met uitneembare roosters of legvlakken. Bij de vooraanstaande merken kunnen deze steeds in de vaatwasser.
Overzicht
We kunnen dus besluiten met volgend overzicht van de hoofdargumenten van een modern stockagesysteem:
- aangepaste materialen (voedingsgeschikt)
- modulaire opbouw (flexibiliteit & optimale inrichting van de beschikbare ruimte)
- snelle montage en demontage (zonder gereedschap)
- makkelijk uitneembaar en uitbreidbaar
- vlot verplaats- en afwasbaar (hygiëne)
- voldoende draagkracht (stevigheid)
- geen hoekstaanders, maar open hoeken (maximale toegankelijkheid)
- kies voor een gevestigd kwaliteitsmerk, met het oog op eventuele uitbreidingen of latere aanpassingen